WebBuilder

In het kort:
Website generatie en content management systeem.

  • Genereert automatisch on the fly webpagina’s op basis van sjablonen
  • Zowel statische als dynamische pagina’s met database informatie
  • Meerdere menu niveua’s en automatische links
  • Geintegreerde banner en E-commerce faciliteiten
  • Uitgebreid gebruikers management
  • Media module met automatische beeld conversie en scaling
  • Statistieken
 

webbuilder1

Technologie: Php, mySql, HTML en JavaScript   Platform: Windows server, browser clients  Jaartal: 1997


De eerste jaren hadden we een flinke groei in de prepress werkzaamheden, zonder dat daar overigens een evenredige groei aan personeel bij nodig was. We hadden onze organisatie efficiënt geautomatiseerd, en maakten dus gezonde winsten.

Mijn werk was dan wel de grafische industrie, maar mijn hart lag bij de software ontwikkeling. Ik was dan ook continu aan het volgen wat er op dat gebied gebeurde, en dat was een boel in die jaren (net als nu trouwens!).
Internet was het nieuwe medium en ik begon dus HTML, JavaScript en Php te leren.

Gewone websites maken had mijn belangstelling niet, maar dat was wel waar iedereen op dat moment behoefte aan begon te krijgen. Wat zou ik nou kunnen maken zodat het bouwen van websites eenvoudiger zou worden? En sterker nog: zodat ook het beheer van de content een fluitje van een cent zou zijn, waardoor zelfs klanten dat zelf zouden kunnen doen?
Het idee voor WebBuilder was daarmee geboren.

webbuilder2Ik heb WebBuilder gebouwd als een ontwikkel- en beheersysteem voor internet sites, en uiteraard was het systeem zelf ook een website die volledig in een browser draaide.

Met WebBuilder kon je de structuur van een site opzetten, van de pagina layout en de menu's tot en met complexe zaken zoals roterende context gevoelige banners, eigen product databases, shopping carts, gebruikers registratie en beheer etc etc.
Maar je kon daarna ook al deze onderdelen in hetzelfde systeem op een gebruikersvriendelijke en laagdrempelige manier beheren, waardoor onze klanten de content van hun eigen site zelf konden wijzigen.

We waren hiermee in die tijd uniek en hebben er dan ook vele sites voor klanten mee gebouwd. WebBuilder werd echter niet als product verkocht maar door onszelf gehost.
Ons bedrijf is vervolgens flink gegroeid op het gebied van internet en interactieve CD's, waarbij WebBuilder een belangrijke basis is geweest.

De site waar je nu naar kijkt is gebouwd in WordPress, en toen ik dat onlangs voor het eerst eens goed bekeek kreeg ik een sterk deja-vu gevoel.
WebBuilder had in haar tijd al een groot deel van de WordPress mogelijkheden van tegenwoordig, en als we doorgegaan waren met WebBuilder was dit wat het waarschijnlijk geworden zou zijn.

Maar we hebben WebBuilder gestopt toen MediaBase ons hoofdproduct werd en we ons volledig op software ontwikkeling gingen richten.