MediaPortal

In het kort:
MediaPortal is de website waarmee een drukker zowel de interne als externe werkzaamheden kan coordineren en automatiseren. MediaPortal is bedoeld voor het optimaliseren van de productie van drukwerk, en is naadloos gekoppeld aan het FlowBase workflow systeem.

  • Beheer van de onderdelen van een uitgave
  • Inzage in hoeveel bestanden, pagina’s of fysieke producten er per onderdeel verwacht worden en reeds aangeleverd zijn
  • Automatische controle van aangeleverde materialen, en klant betrekken bij controle en accordatie proces
  • Communicatie tussen aanleveraar, accordeur en eindverantwoordelijke per uitgave onderdeel
  • Deadline beheer en notificaties
  • Koppelbaar met andere systemen in de organisatie, zoals MIS, ERP en MES
  • Uitgebreide statistieken en rapportages, gebruikers- en rollen, zelf definieerbare acties etc etc
 

mediaportal schema
mediaportal1

Technologie: Microsoft ASP.NET MVC, HTML, JavaScript, jQuery, CSS, FlowBase   Platform: Windows server  Jaartal: 2010


Documentatie downloaden

Bij het FlowBase workflow systeem hoorde dus een website voor een specifiek doel. De eerste vraag was natuurlijk wat dat doel dan zou moeten zijn, maar eigenlijk was die vraag al enkele jaren duidelijk. In de grafische industrie was meer en meer behoefte aan goede aanlever systemen, waarbij de binding met de klant optimaal kon worden ingevuld. Dus niet alleen behoeftes van het grafisch bedrijf, maar ook van hun klanten.

We hadden sinds het begin van ons bedrijf al diverse initiatieven genomen en gevolgd om dergelijke systemen te maken. Denk aan MediaBase zelf en MediaMover, maar bijvoorbeeld ook PuMa. Daarnaast hadden we verschillende maatwerk projecten op basis van MediaBase gebouwd, die bijna allemaal bedoeld waren voor het optimaliseren van aanlevering en communicatie.
Aan de hand van al die kennis en de actuele behoefte van enkele grote klanten stelden we in 2009 een shortlist op van gewenste functies binnen een grafische web portal. Op basis van die shortlist werd de MediaPortal site gedefinieerd, vormgegeven en ingevuld.

mediaportal2Tijdens de ontwikkeling van het maatwerk project voor Aegon (zie FlowBase) hadden we al ervaring opgedaan met de originele ASP.NET (pages) versie en besloten dat we dat niet in MediaPortal wilden gaan gebruiken. De beheersbaarheid ervan was niet optimaal, er gebeurde teveel onverwachts onder de motorkap en je had te weinig controle over de output.
Gelukkig kwam in 2009 ook ASP.NET MVC uit, wat door het Model View Controller design pattern veel meer aansloot bij de werkwijze die wij graag zagen. De beheersbaarheid en controle over de output waren prima, en we begonnen MediaPortal te ontwikkelen.

MediaPortal werd een moderne website met heel veel functionaliteit. In de site werken zowel interne gebruikers van een grafisch bedrijf zoals ordermanagers, productie en helpdesk medewerkers en management als externe gebruikers zoals klanten, aanleveraars van tekst, beeld en complete pagina's. MediaPortal verenigt al deze partijen en biedt een centraal web portal voor bijna alle processen die nodig zijn bij het tot stand komen en de productie van grafische producten.
Daarbij hoort uiteraard ook het monitoren van deadlines, de email communicatie, controle en registratie van materialen, accordatie en correctie, aansturing van externe processen etc. Ook de inmiddels bekende bladerboekjes en een digitale plank zijn aanwezig, waarop de voortgang kan worden gevolgd.
Alle acties in MediaPortal worden uitgevoerd via FlowBase workflow taken. In de FlowBase Designer kunnen zelf nieuwe taken worden aangemaakt, die automatisch in de MediaPortal site opgenomen worden en daar toegewezen kunnen worden aan specifieke rollen en locaties in de site. En in FlowBase taken bepaal je zelf wat je daarin laat uitvoeren door de logica van de uit te voeren taak te ontwerpen met de beschikbare functie blokjes, of zelf eigen blokjes erbij te maken. Het aankoppelen van externe systemen is daarbij eenvoudig en transparant.

mediaportal4Hierdoor is het systeem ongelooflijk flexibel geworden. Alhoewel de MediaPortal website een duidelijke structuur en doel heeft, kan binnen deze structuur iedere gewenste maatwerk actie eenvoudig en naadloos worden geïntegreerd.
In 2011 is Roto Smeets begonnen met een pilot van het systeem. Begin 2012 zijn alle vestigingen van Roto Smeets op MediaPortal / FlowBase overgeschakeld.
Het systeem is daarbij via FlowBase gekoppeld aan het Management Informatie Systeem DiMS, Enfocus PitStop voor PDF controle, Kodak Prinergy voor plaatproductie en nog diverse andere systemen. Ook worden alle adresbestanden voor de distributie door MediaPortal verwerkt, waarbij speciale FlowBase taken zijn ontwikkeld om speciale acties op deze bestanden uit te voeren.

MediaPortal en FlowBase zijn een succesvol vervolg geworden van MediaBase.
Het is jammer dat de grafische markt in de jaren dat wij onze nieuwe producten hebben ontwikkeld zodanig is ingestort dat we niet meer in staat zijn geweest ze aan de man te brengen.