MediaMover

In het kort:
MediaMover is een applicatie waarmee geavanceerde filetransfer functionaliteit aan een internetsite kan worden toegevoegd. Het biedt de mogelijkheid om op een gebruiksvriendelijke manier een workflow te automatiseren.

  • Filetransfer vanuit iedere website
  • Foutloze verzending Macintosh bestanden via FTP
  • Volledige FTP server functionaliteit inclusief up- en download registratie en user management
  • Meezenden van XML jobtickets
  • Configureerbare user interface
  • Jobtracking mogelijkheden
  • Externe workflow automatisering
 

mediamover1

Technologie: Visual Basic, Java, Adobe Flex   Platform: Windows server, browser clients  Jaartal: 2001


Documentatie downloaden

Om bestanden in MediaBase te loggen gebruikten we hotfolders, FTP upload of een HTTP upload vanuit de browser. De laatste twee methoden werden uiteraard gebruikt door externe gebruikers zoals fotografen, reclamebureaus, uitgevers etc, de eerste door de grafische bedrijven die MediaBase van ons gekocht hadden. In de regel waren dat drukkers.

mediamover managerEr ontstond echter al snel de behoefte om betere controle te hebben op de FTP aanleveringen (met name in verband met registratie en de problematiek met Apple Macintosh bestandej), en tevens behoefte aan een snelle manier voor externe gebruikers om vanuit de browser aan te kunnen leveren.
Ook hiervoor hadden de op dat moment bestaande pakketten zoals bijvoorbeeld MassTransit teveel nadelen en beperkingen, en we wilden specifiek een enkele oplossing die alle aanlever behoeftes kon afdekken.

Daarom begon ik de ontwikkeling van MediaMover, een FTP server applicatie die om kon gaan met Apple Macintosh bestanden met hun specifieke resource en data forks, en tevens naast FTP ontvangst ook verzending, user management en uitgebreide registratie bevatte.
Bestanden konden geupload of gedownload worden met een FTP client, met een andere MediaMover of met een door onszelf ontwikkelde Java Applet (niet door mij, ik ben geen Java fan…) die in een webpagina kon worden opgenomen.

In eerste instantie begon MediaMover nog als een los product, wat ook zonder MediaBase gebruikt kon worden. Maar uiteraard leverden we ook een naadloos geïntegreerde versie, waarbij de Java Applet in de MediaBase website was opgenomen.

Na de introductie van Adobe Flex als open source platform in 2007 hebben we als alternatief voor de Java Applet een Flash/Flex ontwikkeld en uitgebracht. In eerste instantie waren klanten nog huiverig voor deze nieuwe technologie en bleven liever op de Java versie hangen, maar na korte tijd werd de Flex versie meer en meer gebruikt.

In 2009 hebben we de support voor de Java Applet volledig laten vallen, en leverden we tevens geen stand-alone versies meer van MediaMover.