MediaBase

In het kort:
Webbased Digital Asset Management systeem met uitgebreide workflow mogelijkheden.

  • Zelf definieerbare order- en boomstructuren
  • Storage management, archivering, in- en uitchecken
  • Zelf definieerbare metadata met restricties, condities en automatische generatie van website invoer elementen
  • Workflow regels en condities voor automatische acties
  • Uitgebreid rechten systeem met groepen en gebruikers
  • Van single server tot multi-server cluster en failover omgeving
  • Uitbreidbaar met zelf te ontwikkelen plugin gebaseerd op een volledige DAM API
  • Volledig HTML/XML gebaseerde websites, waardoor eigen webshops met uitgebreide DAM functionaliteit zelf gebouwd kunnen worden
 

mediabase1

Technologie: Visual Basic, ASP, C, SQL Server, HTML en JavaScript   Platform: Windows server, browser clients  Jaartal: 1998


Documentatie downloaden

We waren dus druk bezig met nieuwe activiteiten op het gebied van internet met WebBuilder, en andere activiteiten op het gebied van interactieve CD's en de daaraan gerelateerde audio, video en animaties (waarover ik misschien later nog eens vertel).

Onze core business was echter nog steeds prepress, en dat bracht het meeste geld in het laatje en financierde mijn nieuwe ideeën (en een flink deel van de extra mensen bij de nieuwe activiteiten).
En bij de prepress werd de behoefte aan een betere beeldbank (een zogenaamd Digital Asset Management of DAM systeem) steeds groter.

De hoeveelheid door ons beheerde beelden was inmiddels enorm, en ook onze klanten vroegen naar betere zoekfaciliteiten door middel van metadatering en ontsluiting via het internet.
Ik ging dus actief op zoek naar dergelijke systemen, maar wat er verkrijgbaar was bleek in mijn ogen niet veel soeps te zijn. Een van mijn eisen was dat – uiteraard net als onze eigen WebBuilder – het systeem volledig via internet gebruikt, maar ook beheerd moest kunnen worden. En dat was er op dat moment gewoon niet.

mediabase2"Als het er niet is, maken we het zelf wel" dacht ik uiteindelijk. Op dat moment kwam Microsoft net uit met een fatsoenlijke versie van Active Server Pages (ASP), en ik kende een paar Visual Basic programmeurs die kennis hadden van een concurrerend DAM systeem. Dus besloot ik om het PHP pad van WebBuilder voor dit nieuw te bouwen DAM systeem te verlaten en in plaats daarvan ASP en Visual Basic te gebruiken. En daarbij dan gelijk over te schakelen naar Microsoft SQL server in plaats van mySql.

Na een eerste opzet van het systeem, gedoopt 'MediaBase', begon ik de ASP pagina's steeds meer een beperking te vinden. Het was mijn bedoeling om juist de website kant zo flexibel mogelijk te maken, zodat je net als bij WebBuilder op een relatief eenvoudige manier je eigen aangepaste webshops ermee kon bouwen. Dat was volgens mij wat klanten uiteindelijk zouden willen, en met ASP was dat gewoon veel te complex.

Ik verzon dus een set van eigen HTML/XML codes, waarmee je 'normale' webpagina's kon voorzien van een legio aan extra faciliteiten waaronder uiteraard integratie van het Asset Management systeem. Hiervoor ontwikkelde ik een HTML/XML parser (ook al XML op dat moment nog in de kinderschoenen). De parser evalueerde de HTML pagina's 'on the fly', en bouwde op basis van de HTML en de eigen MediaBase XML stuurcodes een volledig nieuwe functionele webpagina. Daarbij werd bij het toevoegen van functionaliteit en database content uiteraard rekening gehouden met de rechten van de ingelegde gebruiker.

De nieuwe versie was daarmee een three-tier client / server applicatie geworden, en zeer uitgebreid en flexibel. Onze prepress gebruikte het met veel succes en onze prepress klanten waren er zeer over te spreken.

mbstudioEen van onze prepress klanten was een reclamebureau van Megapool, die op dat moment op zoek was naar een dergelijk Asset Management systeem. Megapool kreeg een demo en was flink onder de indruk. Toen de vraag kwam wat dit product zou kosten begon ik voor het eerst te denken aan verkoop en ontwikkeling van eigen standaard software applicaties.
Megapool werd daarmee onze eerste klant voor MediaBase, en ze beheerde er alle beeldmaterialen mee die door hun reclamebureaus in de diverse uitingen werden gebruikt. Wij deden de hosting en het beheer. Het was op dat moment nog geen 'standaard product' en wij waren nog steeds een prepress en internet service bedrijf.

Na enkele maanden kwam er een vraag van Roto Smeets Weert, die op zoek was naar een alternatief voor het op dat moment door hun gebruikte DAM. Dat voldeed niet aan de eisen en men had lucht gekregen van ons MediaBase systeem.
Na het enthousiasme naar aanleiding van een demo besloot ik om inderdaad de software te gaan verkopen. Een hele omschakeling, want het betekende tevens het schrijven van uitgebreide handleidingen, het opleveren van een goede SDK (Software Development Kit), marketing, beurzen etc etc. We waren daarmee een software bedrijf geworden.
De uitrol bij Roto Smeets liep voorspoedig en werd gevolgd door een implementatie bij Senefelder Misset en daarna vele andere grote en kleine grafische bedrijven, waaronder mooie referenties als Hallmark en het CBS.
Ik ben daarbij veel dank verschuldigd aan de mensen die in mij, ons bedrijf en onze producten geloofd hebben.

MediaBase is door de uitgebreide API, de gedegen structuur, de MBStudio met geintegreerde debugger, de performance en de flexibiliteit de basis geworden voor al onze erop volgende producten.