Administratie

In het kort:
Applicatie voor het beheer van de administratie van een prepress service bedrijf.

  • Order entry voor productie van opmaak, scans, films en digitale proeven
  • Administratie en facturatie
  • Geintegreerde beeldbank
 

digilink prepress

Technologie: Omnis DBMS, C++   Platform: Macintosh  Jaartal: 1994


Het eerste project voor mijn eigen bedrijf was dus een administratief pakket, dat ik nooit aan klanten verkocht heb maar zo belangrijk is geweest voor mijn bedrijf dat het hier vermeld hoort te worden.
Bij het starten van een nieuw bedrijf is het van het grootste belang om ervoor te zorgen dat je met weinig mensen veel kunt doen, en administratie en facturatie moeten daarbij goed geregeld zijn.

We begonnen met 4 man, bestaande uit een scanner operator, een DTP'er / systeembeheerder, nog een DTP'er / fotozet specialist en mijzelf.
Het scannen van foto's en dia's was een belangrijk onderdeel van de dienstverlening, en daaronder viel ook de opslag en het beheer van al die beeld bestanden.

Een beeldbank was er toen nog niet, en zeker niet gekoppeld aan order entry, administratie en facturatie. Waarbij ook de overige diensten (uitdraaien van films en digitale proeven) geïntegreerd moesten worden.

Voordat het bedrijf van start ging heb ik dus een administratie programma ontwikkeld in het database ontwikkel systeem Omnis 7, waar in deze onderdelen allemaal wel voorzien was.
Diverse bestands gerelateerde onderdelen van het programma heb ik ontwikkeld in C, wat vanuit mijn studie mijn belangrijkste programmeertaal was.

Het is al zo lang geleden dat ik er geen screendumps van heb, maar het heeft ons in staat gesteld om ons bedrijf een zeer succesvolle start te laten maken. In de eerste jaren groeide de hoeveelheid werk explosief, en zonder dit administratie pakket was dat nooit mogelijk geweest. Zowel onze klanten als wijzelf hebben er veel plezier van gehad.

Uiteindelijk hebben we jaren later voor het beeldbank gedeelte van de administratie gezocht naar een standaard Digital Asset Management systeem, maar daarover meer bij het project 'MediaBase'.