Tradebook

In het kort:
Applicatie voor het analyseren van financiële informatie en nieuwsberichten, en genereren van beleggingsadviezen.

  • Koppeling met diverse financiële websites via HTML parsing, XML feeds en webservices
  • Analyseren van koersontwikkeling van financiële instrumenten in relatie tot het nieuws en de gerelateerde financiële informatie
  • Generen van beleggingsadviezen
  • Statistische analyse van trade historie ten behoeve van strategie aanpassingen
 

tradebook1

Technologie: Visual Basic .Net, C#, SQL server, XML, Webservices   Platform: Windows   Jaartal: 2012


Ik heb me eigenlijk nooit bezig gehouden met beleggen, maar economie en de financiële markt vind ik wel interessant. Die kunnen echter zowel up als down gaan, en het leek me dat je bij aandelen teveel op een stijgende markt rekende. Iets wat de laatste jaren toch een wat te optimistische kijk op de zaken was.

Op een gegeven moment was ik weer wat aan het rondstruinen op internet en kwam daarbij reclames tegen van valuta brokers. Dat zijn financiële instellingen die het voor particulieren mogelijk maken om van huis uit korte termijn beleggingen te doen in zowel valuta schommelingen als aandelen schommelingen. Dus daarbij kun je zowel op een stijgende als een dalende markt inspelen, maar zijn de procentuele schommelingen waar je op inzet maar zeer klein. Vandaar dat die brokers dan ook accounts met een hefboom aanbieden, waarbij je feitelijk met geleend geld belegd. Kans op zeer grote winsten maar ook zeer grote verliezen, en dus hoge risico's.

tradebook2Ik ben een aantal maanden in mijn vrije tijd aan het studeren geweest op 'charting' technieken, waarbij ervan uitgegaan wordt dat aan de hand van de ontwikkelingen op een koersgrafiek in sommige situaties met een kans van meer dan 50% voorspeld kan worden hoe de koers zich zal ontwikkelen. Oftewel: gaat ie stijgen of gaat ie dalen. En als dat inderdaad zo blijkt te zijn hoef je alleen maar een techniek te ontwikkelen om die situaties goed te herkennen, en dan consequent te zijn bij het in- en uitstappen. Maar daarvoor moet je wel goede tools hebben, anders wordt het puur gokwerk. Die situaties zou je moeten kunnen herkennen met behulp van technische indicatoren, die op basis van historische prijs informatie allerlei statistische uitkomsten berekenen.
Aangezien al die informatie via internet bereikbaar is, kan er iets voor geprogrammeerd worden.

Ik heb dus een applicatie ontwikkeld die vanuit diverse internet bronnen via XML, HTML parsing en webservices nieuws en koers ontwikkelingen verzamelde. In combinatie met de technische indicatoren op basis van historische prijs ontwikkelingen van valuta of aandelen gaf de applicatie adviezen voor de aan- of verkoop (of juist om niets te doen). Je kon daarna per 'trade' het verloop bijhouden, en uiteraard werd ook de gewenste en verwachte winst en verlies verhouding en diverse statistische informatie getoond. Ook de grafieken met de technische indicatoren waren geïntegreerd. Tenslotte was er een statistische analyse van de trade historie, zodat je kon leren van trades die goed of fout waren gegaan en op basis daarvan je strategie kon aanpassen.

tradebook symbolsNa een poosje met behulp van de applicatie op een demo account te hebben gehandeld heb ik een live account geopend. Wat tijdens de demo periode na allerlei verfijningen echter aardig goed leek te gaan, ging met het live account heel slecht. De ene na de andere trade werd met verlies afgesloten, en na een week of twee besloot ik het live account maar even on hold te zetten.

Op dit moment weet ik nog steeds niet of ik er weer mee door zal gaan of niet. Er zit ontegenzeggelijk een logica in de gebruikte methodiek, en er zijn ook zat financiële bedrijven en particulieren die er hun fortuin mee maken. Maar nog veel meer die er al hun spaargeld mee verliezen. En bij die laatste groep wil ik niet horen. Voorlopig blijft het dus een hobby project.